Паневропейската инициатива търси помощ за лалугера в Родопите

Паневропейската инициатива търси помощ за лалугера в Родопите  | StandartNews.com

Кърджали. Паневропейската инициатива за дивата природа в Европа търси помощ, за да помогне на лалугерите-тези малки, но важни за биоразнообразието създания да се върнат в природата и отново да населят местата, където са живели в Родопите.

„По-диви Родопи" и Rewildng Europe, в която Родопите членуват от ноември 2014, се опитват да помогнат, като купят парцели земя, ценни за колониите от лалугери. Така ще се гарантира, че тези земи ще се управляват по традиционен начин като пасища, което ще запази и лалугерите.

Целта на кампанията, която започна в дните преди Коледа, е набирането на 25 000 евро, което се равнява на 10 хектара ключови лалугерски местообитания. Досега са събрани 5 процента от нужните средства. Даренията започват от пет евро.

"Лалугеровите колонии са от голямо значение за биоразнообразието. Много животински видове са зависими от лалугера като важна част от храната им или използвайки дупките му за убежище. Той е любима плячка на някои застрашени видове като тайнствения пъстър пор и емблематичните ловен сокол и царски орел. Опазвайки местообитанията на лалугера, опазваме и много други бозайници и птици", казва Стойчо Стойчев, ръководител на екипа на „По-диви Родопи".

Лалугерът обитава открити места, с ниска тревиста растителност. Живее на колонии в дупки под земята. Когато лалугерите изчезват, това до голяма степен ще причини изчезването на хищните животни, които се хранят с тях. На други места пък вече ги няма заради разораването на пасищата, резултат на евросубсидии за земеделие за места, които никога преди това не са били обработвани.

Животното, което е на изчезване, има нужда само от два вида помощ. Първата е опазването на пасищата от разораване и застрояване. А второто – са домашни или диви тревопасни животни, които изпасват високите треви и храстите, поддържайки така ниска и богата на растителни видове трева, която пък е важна за лалугера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай