Палим химическа свещ в подводен параклис

Палим химическа свещ в подводен параклис | StandartNews.com

Бургас. Химически свещи на 12 метра под водата ще палят туристи край Приморско. Храмът на дъното на Черно море започва да се строи на 1 юни. Подводният параклис ще е първото такова съоръжение в Източна Европа. Очаква се той бързо да се превърне в атракция за любителите на дайвинга.

Градежът му започва след четири дни, съобщиха от водолазен център "Посейдон". Тогава ще започне полагането на основите на храма на морското дъно и спускането на строителните елементи. Материалите ще бъдат транспортирани с лодка, а след това ще се спускат до дъното с въздушен парашут, който ще омекоти падането. На 12 метра под водата ще бъде изграден кофраж за цимента и основите на храма.

Вече са изработени каменните плочи с християнски надписи. На една от тях е поставен кръст и свещник. Всички елементи вече са били осветени от отец Гавраил от Приморско. В новия храм гмуркачите ще "палят" под вода специални свещи. Параклисът ще има икона на св. Никола с бронзов обков. До нея ще бъде поставена плоча с гравиран надпис "За равен брой".

Това е пожеланието между водолазите, което означава броят на спусканията под вода да бъде равен на броя на излизанията им. Уникалният параклис ще бъде изграден южно от нос Боруна и ще пази всички моряци, рибари и водолази.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай