Отпадат пет паралелки в професионалните гимназии в Кърджалийско

Отпадат пет паралелки в професионалните гимназии в Кърджалийско | StandartNews.com

Пет паралелки в професионални гимназии, от тях 4 в Кърджали и една в Джебел, се закриват след първи етап на класирането по план-приема за учебната 2014-2015 г., съобщиха от РИО Кърджали.

Поради незапълване на местата няма да могат да бъдат съставени професионалните паралелки по селски туризъм в ПГ" Руска Пеева"- Джебел, в Кърджали отпадат специалностите „Организация и технология на фризьорските услуги в ПГ"Евредика", „Автомобилна мехатроника" в ПГ"В. Левски", в ПГЕЕ "Кап. Петко войвода"- едната паралелка със специалност "Компютърна техника и технологии" и в ПГ по строителство –специалността „Строителство и архитектура".

От Инспектората уточниха, че от останалите 21 паралелки, има 6, които не са достигнали необходимата пълняемост, но се надяват след второто и третото класиране те да бъдат сформирани.

В област Кърджали на изпитите след 7 клас максималният бал достигнат от гимназистите е 34, 866, а минималния - 19.696.

През миналата учебна година са реализирани 22 паралелки т. е. приблизително същия брой. „Притеснителното е, че сега имаме по –малко 100 ученици, подали заявления за първо класиране", коментират от РИО Кърджали.

В тазгодишната кампания за прием в профилирани и професионални паралелки за 2015/2016 г. от общо 1 200 седмокласници са кандидатствали близо половината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай