Откриват Международното биенале на графиката във Варна

Откриват Международното биенале на графиката във Варна | StandartNews.com

Арт събитието е в културните маршрути на Европа и е под егидата на Юнеско

Арт събитието с най-висок авторитет –Международното биенале във Варна, се открива в петък вечер в салоните на Градската художествена галерия. Богатата експозиция ще бъде отворена за посещения до края на септември. В тазгодишното XVIII издание от постъпилите за участие над 550 графични творби на общо 315 български и чуждестранни автори, след журиране бяха допуснати за участие 240 автора с 350 графики.

Общо държавите участнички са 53, между които: Полша, Италия, Русия, САЩ, България, Турция Сърбия, Македония, Аржентина, Япония, Китай, Индонезия, Тайланд, Пуерто Рико, Непал. Участниците се състезават за престижните награди на известния световен конкурс:голямата награда "Гранд при-Варна", в размер на 2 000 евро, награда на журито(1500 eвро) и 3 равностойни награди за постижения в графичното изкуство(1000 eвро).

Победителите ще бъдат определени от Международно жури в състав:Томиюки Сакута /Япония/ - носител на Голямата награда от XVII МБГ, Владо Гьоревски / Република Македония/ – директор на биенале на графиката – Битоля, Мице Янкуловски /Република Македония/ - директор на галерия „Остен", доц. Деница Янева –ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" – доктор по изкуствознание и Венцеслав Антонов – директор на Международно биенале на графиката – Варна.

В рамките на XVIII-тото Международно биенале на графиката във Варна ще бъде открита самостоятелна изложба на носителя на Голямата награда на XVII биенале – Томиюки Сакута от Япония.

Международното биенале на графиката във Варна се документира и тази година с луксозен каталог, цветно, двуезично издание, съобразено със съвременните изисквания, което е вече е факт. В него са поместени богат фотографски раздел, адреси на участниците, награди. Каталогът се разпраща до участниците във форума и до редица културни институции в страната и света. В експозицията художниците убедително и артистично, с изящество и финес дават нов живот на традиционните графични техники, доказвайки че са модерни и неизчерпаеми като възможности в графичното изкуството в днешния дигитален свят.

Биеналето на графиката във Варна е първото не само в България, но и едно от първите в Европа. Идеята за форума се ражда през 1979 г. във Варна.

През годините сред участниците и носителите на наградите на форума са световни имена като Дадо, Албин Бруновски, Виктор Вазарели, Винцент Хложник, Акира Куросаки, Конито Нагаока, Владимир Величкович, Владимир Гаджович, Марк Фризинг.

През 2001 г. Международното биенале на графиката (МБГ) е включено в културните маршрути на Европа и оттогава е под егидата на ЮНЕСКО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай