Откриха пуктатини в язовирна стена

Откриха пуктатини в язовирна стена | StandartNews.com

Плевен. Дълбоки каверни по преливника на язовир „Тотлебенов вал" край Плевен откриха експерти. Заради състоянието на стената областният управител Илиян Йончев свика спешно засдание и назначи спецкомисия. Констатирани са течове през фугите на бетонната облицовка и кухи участъци под преливния ръб на водоема в парка Кайлъка. Състоянието му се следи внимателно от месеци и заради обилните дъждове, уточниха от администрацията. Водолази са отпушили основния изпускател и са ремонтирли механизъм. Заключението на специалистите е, че състоянието на преливника е предаварийно.

„Няма да чакаме и да се надяваме, че няма да се стигне до бедствена ситуация. Няма да плашим хората, но ще потърсим цялостно решение на проблема", заяви областният управител. Ще се искат средства за ремонт, категоричен бе Йончев. Започва незабавно почистване на храстите и дърветата около язовирната стена.

Проблемът с преливника и канала, който отвежда водата, е стар, твърди арендатора на язовира Емил Радулов. Двата язовиря в Кайлъка са построени през 1961 година. Евентуална авария на каскадното съоръжение би нанесла огромни щети на парка Кайлъка и би застрашила града, признаха от областната управа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай