Откриха паметна плоча на Пере Тошев

Откриха паметна плоча на Пере Тошев | StandartNews.com

Паметна плоча по повод 150 години от рождението на Пере Тошев бе открита на едноименната улица в Благоевград във вторник. Инициативата е на общината, Народно читалище „Никола Вапцаров-1866", Регионален исторически музей и местната организация на ВМРО-БНД. Церемонията се състоя в 15.00 часа, а паметният знак бе открит от кмета на община Благоевград Атанас Камбитов. В церемонията се включи и внукът на Пере Тошев - Николай, който припомни живота и делото на участника във Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Кметът се ангажира да предостави копие от личната кореспонденция на Пере Тошев на семейството на революционера. Такава е поместена в историческия архив, който общината закупи от колекционера Александър Пелтеков.

По-късно в музея Цочо Билярски изнесе беседа за българския революционер, който е сред най-активните членове на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Пере Тошев е роден през 1865 година в Прилеп, тогава в Османската империя, в семейство на богати и видни изселници от Дебърско.

След започването на Сръбско - българската война е доброволец в отряда „Македонски харамии" на капитан Коста Паница. Отличава се в боевете при Сливница и в сражението при Пирот, при което е ранен и след това награден с орден „За храброст". В периода от 1885-1890 година Пере Тошев и Андрей Ляпчев устройват наново редица тайни съвещания из пловдивските села. Вземат решение за организирането на нова Македоно-одринска освободителна организация. През 1890 година двамата обикалят Македония с разузнавателна цел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай