Откриха останки на принесени в жертва младежи от неолита

Откриха останки на принесени в жертва младежи от неолита | StandartNews.com

Останките на два млади индивида са намерени в яма край село Мурсалево. Находката е от времето на траките, младежите са принесени в жертва, твърдят археолози, които работят на разкопките на неолитното селище до трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма".

Предполага се, че жертвоприношението е извършено през VI век пр. Хр. Предстои костите да се изследват, за да стане ясно със сигурност дали става въпрос за деца. Откритите два малки черепа ще бъдат почистени. Те са натрошени на парчета, а до тях има и раменна кост.

В ранния следобед в сряда намерихме останките на още един млад индивид в обредна яма, каза доцент Крум Бъчваров от Националния археологически институт с музей към БАН.

Около тях са подредени няколко камъка, които са част от жертвения ритуал. В началото на месец април експертите подновиха разкопките край шосето, те трябва да приключат с работата си в края на месец юни. Обектът бе замразен през зимата – от началото на декември до края на март. Екипът се ръководи от професор Васил Николов.

„Надявам се ,че тук ще бъде изграден музей на открито и мястото ще се превърне в туристическа дестинация. Неолитното селище е уникално и е отпреди 8000 години. Натъкнахме се на блестящата материална култура от VІ хилядолетие пр. Хр.", заяви професор Николов.

Тук са живели първите заселници, пристигнали преди 8 хиляди години от Мала Азия, за да продължат миграцията си към сърцето на Европа. На практика на това място се е зародила първата европейска цивилизация. На много по-късен етап, 5 век преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. В района на разкопките са открити над 20 такива обредни ями.

Неолитното селище е на площ от 16 декара и това го превръща в най-голямата проучвана площ на праисторическо селище в Югоизточна Европа. То е с идеална планировка, уникална за Балканите. Състои се от три успоредни улици и няколко по-тесни напречни, които оформят „квартали" с по 3-4 къщи. Общо сградите са над 40.

Самите постройки пък са изградени от плет и глина, а стените им са с дебелина 20 см. Строителството им е съобразено с движението на слънцето. Вдигани са като по конец – на една линия, една до друга и една под друга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай