Отец Иван стана архимандрит Йоан, ще служи в Якимово

Отец Иван стана архимандрит Йоан, ще служи в Якимово | StandartNews.com

Видинският митрополит Дометиан ръкоположи в сан архимандрит известният като отец Иван Благодетелят от село Нови хан. Това стана в храма „Свети свети Кирил и Методий" в Монтана в присъствието на духовници от епархията и много миряни.

Архимандрит Йоан ще служи в храма на село Якимово, където създаде колония за деца-сираци и бездомни възрастни мъже и жени. За тях той купи изоставени къщи и започна да ги учи на труд, за да изкарват прехраната си. Всички пращат децата си на училище и редовно посещават местния лекар. Отец Иван остана до тях и им помага с осигуряване на помощи за прехраната и издръжката на новите им домове.

Отец Иван е въведен в църквата през 1981 година от тогавашиня видински митрополит Филарет. Като дякон постъпва в Лопушанския манастир. През 1987 година става свещеник в храма „Света Троица" в Нови хан. С благоволението на софийския митрополит Максим в пустия църковен двор започва изграждане на дом за сираци. Сега в Нови хан има манастир „Света Троица" и дом за сираци „ Свети Николай". През 2004 година отецът е обявен за достоен българин и получава наградата си от президента Георги Първанов. През 2005 година е ръкоположен за иеромонах Йоан.

Архимандрит Йоан има три деца. Синът му Григорий е свещеник във Вакарел. Очаква се той да поеме службата в Нови хан и управлението на приюта „Свети Николай".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай