Отбелязват кончината на екзарх Антим I

Отбелязват кончината на екзарх Антим I | StandartNews.com

Видин. Със среща в природо-математическата гимназия „Екзарх Антим I" във Видин започнаха честванията, посветени на 125-годишнината от кончината на първия български екзарх Антим. Те ще прераснат в национални по повод 135-тата годишнина на учредителното народно събрание, на което духовникът е бил председател и приемането на Търновската конституция.

На срещата с ученици, членове на клуб „Млад парламентарист" дойдоха председателят на парламента Михаил Миков, министърът на културата Петър Стоянович и евродепутатът Маруся Любчева. Младите парламентаристи показаха своите знания за парламентарния живот у нас и за председателите на народното събрание от Видинско. Такива са били екзарх Антим I, Никола Логофетов и сегашният Михаил Миков. Те зададоха много въпроси към гостите си, на които получиха отговор.

Във фоайето на видинската филхармония бе открита изложба „Вяра и държавност", организирана от Народното събрание. Тя вече беше показана в сградата му.

Проявите продължават и в неделя, когато видинският митрополит Дометиан ще отслужи в катедралния храм „Свети Димитър" заупокойна света литургия в памет на Антим I. След това до мавзолея му ще стигне литийно шествие, а национална гвардейска част ще представи тържествена церемония - спектакъл, наречена „Искри".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай