Отбелязаха Априлското въстание на Оборище

Отбелязаха Априлското въстание на Оборище | StandartNews.com

Панагюрище. Много българи избраха да посетят историческата местност "Оборище", за да участват в националното поклонение по повод 137-ата годишнина от Априлското въстание. Заместник-областният управител Ваня Минкова участва в националния събор-поклонение в местността "Оборище", където всяка година се почита паметта на учредителите на първото българско Велико Народно събрание.

Молебен за здравето и благополучието на българския народ отслужиха свещеници от Панагюрска духовна околия. В словото си председателят на общинския съвет в Панагюрище, Веселина Ралчева, заяви: "Тук, на Оборище, не просто сме длъжни да сведем глави. Тук сме длъжни да си зададем въпросите за днешните национални приоритети, за пътя, по който избираме да вървим, и за ценностите, които ще оставим на децата си. И тъй като няма действащо Народно събрание, аз си позволявам да се обърна към тези, които предстои да бъдат избрани за депутати в 42-рото Народно събрание – вие, които по волята на народа ще защитавате неговите интереси, работете за добруването на Отечеството и на всички българи."

Пред паметника и тази година бе връчена наградата "Оборище", учредена от Сдружението на възрожденските градове в България. Тазгодишният носител на приза е Софийският университет "Св. Климент Охридски" за принос в утвърждаването на българската държавност и идентичност.

Призът бе връчен на зам.-ректора на университета доц. д-р Евгения Бенова от председателя на сдружението и кмет на община Панагюрище Никола Белишки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай