Освободиха пострадалите от потопа семейства от такса "Смет"

Освободиха пострадалите от потопа семейства от такса "Смет" | StandartNews.com

Добрич. На редовното си заседание съветниците в Добрич одобриха внесената от кмета Детелина Николова докладна, с която пострадалите при наводнението през юни семeйства ще бъдат освободени от такса "Смет". От това облекчение ще могат да се възползват собствениците на жилищните имоти, които са обследвани от комисия общински експерти по Закона за устройство на територията и са получили заповеди за премахване, преобразуване или ремонтиране.

Дължимите суми са от около 4 000 лева, които ще бъдат за сметка на общината. От общината припомниха, че общинската експертна комисия е издала заповеди за събаряне или за укрепване на 72 жилищни имота в града, които пострадаха при потопа. Николова заяви още, че сградите, за които има заповеди за премахване, ще бъдат служебно заличавани от кадастралната карта, въз основа на което те няма да дължат данък "Сгради" и такса "Смет", като данъците ще се дължат само за парцелите.

По време на заседанието бе гласувано и още едно предложение на кмета Николова - разпределението на събраните по дарителската сметка на общината средства от дарения от страната и чужбина, които тя отчете, че са общо 81 790 лева. Николова заяви, че сумите, за които има изрично заявено желание на дарител са предоставени по волята на дарителите, предимно за детските градини и ясла, които бяха наводнение. Николова предложи сумата от 43 098 лева, за която няма желание на дарителите, да бъде разпределена между пострадалите училища и детски заведения за довършване на ремонтите, което бе и прието от съветниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай