Осъдиха психичноболен за опит да отвлече 4-годишно дете

Осъдиха психичноболен за опит да отвлече 4-годишно дете   | StandartNews.com

Кърджали. Районният съд в Кърджали присъди психичноболният Фотьо Куртев да бъде подложен на тримесечно задължително лечение в Държавната психиатрична болница в града.

Решението на съдия Вергиния Еланчева предвижда също кметът на община Кърджали да определи лице, което да се грижи Фотев редовно да приема медикаментите си. Мъжът бе обвинен, че на 14 юни в кв. Веселчане т. г. той е направил опит да отвлече 4-годишната Кристина пред очите на баща й.

Според бащата Илия Илиев целта на психичноболния е била да блудства с невръстното дете.

"Инцидентът се разигра, когато прибирах двете си дъщери от детската градина. Фотьо обикаляше наоколо и изведнъж грабна бутилката вода от ръцете на по-голямата Кристина. Преди това спрял случайна кола и се заканваше на шофьора. Взе момиченцето и побягна, но успях да го настигна и да изтръгна детето от ръцете му", разказа бащата Илия Илиев.

Куртев размахал юмруци и започнал да се бие. Намиращите се наблизо се притекли на ужасения баща и му помогнали да си върне момиченцето от психаря. След това пристигнали полицаи, които отвели буйстващия мъж в специализираната болница.

По думите на Илиев Фотьо Куртев е с психично заболяване отпреди 17 години. Бил илязъл от психиатрията месец преди инцидента т.г., но не си пиел редовно предписаните лекарства. „Майка му също страда от душевно разстройство и няма кой да го наблюдава", каза пострадалият баща. Илия Илиев обясни, че малката Кристина е преживяла сериозен шок. След опита да бъде отвлечено, детето забравяло думи и заеквало.

"Удовлетворен съм от присъдата, но смятам, че не трябва да се допуска психичноболни да упражняват агресия по улиците, защото може да се стигне до подобни случаи", заяви бащата.Той е категоричен, че ще съди държавата. Вече бил сезирал националния омбудсман Константин Пенчев и Европейски институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай