Орлов мост и Лъвов мост в Разград

Орлов мост и Лъвов мост в Разград | StandartNews.com

Репликите на софийските кръстовища са поръчани на млади студенти по скулптура

Разград. Скулптурни фигури на орли и лъвове ще украсяват двата моста над река Бели Лом, които свързват централната градска част на Разград. Изграждането на реплики на софийските кръстовища е част от мащабен проект за ремонт и реконструкция на центъра на лудогорския град.

Орлите, които ще бъдат монтирани върху най-стария проход над реката в Разград „Панчоолу моста" не са тематично свързани с орлицата Фортуна, която е символ на прочутия местен футболен клуб „Лудогорец". Те ще бъдат реплика на пластични каменни фигури от късноантичната епоха, открити сред руините на древния римски град Абритус, уточниха от кметството.

Идеята царствените птици да украсят моста, който води към старата градска част на Разград, е продължение на вече изпълнения проект на местния „Лъвов мост". Преди 3 години студенти по скулптура от университета във Велико Търново, събрани на летен пленер в Разград, издялаха две каменни фигури на царя на животните. Кметството хареса скулптурите и ги купи, за да украси с тях моста край Часовниковата кула. Решението се хареса на всички в града и местната управа реши да довърши проекта, заимстван от столицата.

И орлите, както и лъвовете, ще бъдат изработени от младите скулптури от класа на проф. Стефан Лютаков, който е куратор на ежегодния симпозиум на ваятелите в Разград. По настояване на професора, разградските мостове, ще бъдат "пазени" от по два от царствените екземпляри, а не както в София от по четири. За сметка на това каменните фигури са доста по обемни в сравнение с пластичните изображения, украсяващи двата столични моста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай