Оперираха 12 души с най-модерен клас апаратура в Кърджали

Оперираха 12 души с най-модерен клас апаратура в Кърджали | StandartNews.com

Под ръководството на проф. д-р Ива Петкова, национален консултант по офталмология в очното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" бяха оперирани 12 души с очно перде с помощта на най-модерен клас апаратура за операция на катаракта. Роботът е най-новото световно достижение на офталмологичната наука в сферата на катаракталните операции, без аналог до момента, съобщиха от най- голямото болнично заведение в Източните Родопи.

Апаратът Centurion (Alcon) принадлежи към т.нар. клас на очните роботи, тъй като параметрите на операцията са предварително заложени в софтуера и машината сама следи и контролира всичко по време на операцията. Той е част от серията „операционна на бъдещето", защото напълно се интегрира с други компоненти, използвани от хирурга – системи за диагностика, микроскоп, и др.

Възможностите на Centurion бяха демонстрирани в България по време на очен конгрес с хирургия на живо, който се проведе през май т.г.,уточни шефът на очно отделение в кърджалийската болница д-р Ерхан Мурад. Той уточни, че медиците от Кърджали искат да са в крак с новите технологии. Про.д-р Петкова консултира лечебното заведение от 2001 г., като от 2004 г.работи с д-р Мурад при операции на пациенти с катаракта.

Над 300 офталмолози от цялата страна са отбелязали , че това е златният стандарт в операцията на перде. С такава апаратура разполагат много малко клиники в България, като МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" – Кърджали е една от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай