Опашки за дърва и въглища заради студа

Опашки за дърва и въглища заради студа | StandartNews.com

Благоевград. Рязкото застудяване накара хората да се втурнат за дърва и въглища. В момента цените все още са достатъчно ниски, което предизвиква допълнително увеличаване на търсенето. Пред "Топливо" в Благоевград вече се заформят опашки от желаещи да си набавят необходимото за отопление през зимата.

От бранша обясниха, че интересът се е увеличил още в началото на септември. Хората искат да се запасят с топло, тъй като очакват увеличение на тока и на твърдото гориво. "Разполагаме в момента с всички видове въглища. Донбаските са висококалорични и са най-скъпи - 356 лева за тон. Оранските са 225 лева за тон, бобовдолските - 248 лева за тон. Най-евтини - 189 лева за тон, са пиринските от рудник "Ракитна". Много се купуват и дървата, като пале от 0,6 куб. метра е на цена 50 лева", каза шефът на "Топливо" в Благоевград Иван Ризов. Чувалчета от 15 кг екобрикети струват 7 лева, а пелетите - с лев по-малко.

"За улеснение на клиентите предлагаме и подпалки, които са в торби и струват 2,45 лева. Очаквам да се засили още повече търсенето, тъй като поскъпне ли токът, производителите ще вдигнат цената и на въглищата и всичко ще е на гърба на крайния клиент. И затова моят съвет е да купуват сега, докато цените не са вдигнати", каза още Ризов. По селата обаче масово местните жители предпочитат да си добият сами дърва за огрев, защото им излиза по-евтино. Повечето от тях са пенсионери и затова предпочитат този начин, тъй като нямат възможност да отделят много пари за твърдо гориво, казват кметовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай