Огънят на Сурва пламна в Перник

Огънят на Сурва пламна в Перник | StandartNews.com

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откри изложба на сурвакарски маски в етнографския музей към Института по етнология и фолклористика в БАН. Експозицията е по повод вписването на народния празник Сурова в Представителния списък на Нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО. Наред с истинските маски са показани и снимки и рисунки на образци от 1946-1947 г. Сред тях най-любопитен е лик, на който между перата и частите от птици са сложени и образите на Сталин и Георги Димитров. А сред костюмите на основните персонажи в сурвакарските дружини организаторите на изложбата закачливо са подредили и тога на магистрат от ВСС.

Изложбата е организирана от ИЕФЕМ-БАН и РИМ-Перник. "Като българка се гордея, че България има богати традиции, запазени повече от 13 века. Включването на пернишката Сурва сред живите човешки съкровища е гордост за всички българи. Включено веднъж там, то става достояние на цялото човечество. Освен всичко друго, моят мъж е от пернишкото село Дивотино", каза Ирина Бокова при откриването на изложбата. Докато разглеждаше причудливите маски, тя сподели, че преди години често с мъжа й са били гости на роднините в Дивотино за Сурва.

Тази вечер генералният директор на ЮНЕСКО беше в Перник, за да връчи официално сертификата за вписването на обичая Сурва в представителния списък на ЮНЕСКО. Тя присъства на грандиозното откриване на юбилейната Сурва 2016, която ще продължи в събота и неделя с фестивални дефилета. Грохот на тъпани, вихрени танци и фойерверки предшестваха запалването на традиционния сурвакарски огън. Три дни Перник ще бъде европейска столица на маскарадните игри.

Редят изложба за феста

Изложба "Маскарад", посветена на юбилейното 25-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", беше открита в Перник от кмета на града Вяра Церовска. В експозицията са включени 50 творби на художници от пет регионални галерии. Показани са произведения от фонда на Софийската градска художествена галерия, галерията "Лоран" в София и регионалните галерии от Ямбол, Добрич и Варна. Изложени са творби на Димитър Казаков-Нерон, Надежда Кутева, Георги Атанасов, Иван Кирков , Веса Василева и 21 художници от Перник, сред които Валентин Топалов, Дончо Захариев, Елена Темелкова, Младен Младенов и Филип Седефчев, създал през 1971 г. знака на фестивала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай