Община Казанлък затяга обръч около незаконната сеч

Община Казанлък затяга обръч около незаконната сеч | StandartNews.com

Задължителни клаузи за отговорността на дърводобивните фирми в договорите им с горското, поиска кметът на Казанлък Галина Стоянова

Да се възстановява разрушената от тежкотоварните машини с дървесина 4-то класната пътна мрежа в Казанрлъшката община, да се съгласуват маршрутите на натоварените камиони с кметовете на селата и да се осъществява строг контрол на тонажа на камионите, като се въведе и ограничение за извозване на дървесина в тъмната част на деня.

Тези три условия да залегнат задължително в договорите на Държавното горско стопанство – Казанлък, с дърводобивните фирми. Това поиска кметът на общината Галина Стоянова на днешната среща на общинското ръководство с ръководителите на горското, на която присъстваха и представители на прокуратурата, полицията и селските кметове от региона. Според кметът Стоянова тези по-високи изисквания към дърводобивните фирми ще ги направят по-отговорни към зеленото богатство на региона и към пътна инфраструктура в населените места.

Кметовете на Крън и на селата Розово, Средногорово, Горно Черковище, Горно Изворово, които присъстваха на срещата, бяха категорични, че фирмите-изпълнители рушат безпардонно пътища, мостове, банкети и тротоари в селищата.
Според полицията в Казанлък строгите мерки към нарушителите - отнемане имуществото на бракониерите, конфискуване на незаконно придобита дървесина и разпродажба на търг, до голяма степан са ограничили ромските набези в горските територии в региона.

В Казанлъшката районна прокуратура през 2014 г са били образувани 107 преписки за незаконна сеч, като 14 лица са били осъдени, съобщи прокурор Христо Петров на срещата.

По официална информация фирмите с договори за дърводобив в Казънлъшко са общо 7, но много повече били фирмите, които извозват дървесината. Точно там да се съсредочи по-строгия контрол среще незаконнта сеч, настояха участниците в срещата.

Момент от работната среща в Казанлък за ограничаване на незаконната сеч

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай