Община Хисаря пести пари на жителите си с нова инсталация

Предстои изпълнението на мащабен проект в сферата на културата и туризма

Община Хисаря пести пари на жителите си с нова инсталация | StandartNews.com
  • В началото на септември започна реконструкция на старата “Момина баня”
  • Предстои изпълнението на мащабен проект в сферата на културата и туризма

 

Въпреки трудната ситуация, в която се намира страната ни, община Хисаря има с какво да се похвали.

Хисаря вече има своя компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци. На 3 август кметът преряза лентата на модерната придобивка на  Общината. Реализацията на проекта ще има голям екологичен ефект и ще спестява на всички жители не малко средства от таксите за депонирането на всеки тон отпадък на сметището в град Карлово.

Компостиращата инсталация ще преработва около 3000 тона зелен отпадък годишно. Събраните разделно и обработени отпадъци ще се използват за производство на висококачествен компост,  който ще бъде влаган като подобрител на почвата при развиване на зелената система на територията на Община Хисаря.

В началото на месец септември започна строителството по проекта за ремонт и реконструкция на старата "Момина баня". Основната цел е развитието на туризма и утвърждаването на дестинацията като целогодишна. Амбициозният и модерен проект ще превърне старата "Момина Баня" в съвременен балнео център. Проектът предвижда да бъдат изградени помещения за балнео процедури, масажи и релакс. Изцяло обновено ще бъде крилото "Царска баня", така че да отговаря на името си  - предвижда се ремонт на басейна, обособяване на зона за релакс, душ, санитарен възел и топла връзка  през старата "Момина баня". В зона  "Турска баня" ще бъдат изградени сауна и парна баня. Ще бъде осигурен атрактивен визуален достъп до римски зид с "Античен тухлен надпис". Предвидено е декоративно осветление за подходящо експониране на надписа. Предстои и ремонт на водопиен павилион "Момина баня", който ще посреща гостите на града с нова визия. След реализирането на проекта ще се обнови облика на парк "Момина баня", както и на целият град.

През изминалата година за децата на Хисаря бяха направени три детски площадки в града, както и във всички села на общината.

В централната градска част парковете са обновени с модерно и удобно парково обзавеждане, а разнообразни цветни аранжировки подканват за пъстри снимки.

Предстои изпълнението на мащабен проект в сферата на културата и туризма за консервационно - реставрационни и строително - монтажни работи, свързани с със социализация и експониране на Термите на античния град Хисаря, Южната порта на Диоклецианопол и Североизточната осмоъгълна кула.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай