Обсъждат професионалното образование в Кърджали

Обсъждат професионалното образование в Кърджали | StandartNews.com

Предприемане на мерки за повишаване привлекателността на професионалното образование с помощта на „защитени" професии и своевременно кариерно ориентиране на младите хора, за да не произвежда образователната ни система трайно безработни – това бяха част от изводите, около които се обединиха участниците в дискусията по проблемите на професионалното образование в Кърджали. Във форума, иницииран от областния управител на Кърджали Илия Илиев и Регионалния образователен инспекторат, участваха директори на професионални гимназии от региона, представители на службите по заетостта, на местната власт и работодателските организации, които дискутираха къде се къса връзката между бизнеса и професионалното обучение и как да бъдат задоволени потребностите на пазара на труда.

По време на обсъждането представители на бизнеса заявиха, че има дефицит на квалифицирани кадри в машиностроене, строителство и лека промишленост, ресторантьорство и хотелиерство. Бе отчетено, че намалява броят на учениците в професионалните гимназии заради демографския срив, което предполага трудности при реализиране на план – приема и наличие на поднормативни паралелки.

Сериозни проблеми има и по отношение на сключване на договори за осигуряване на работни места за провеждане на производствената практика на учениците. Общо бе мнението, че добър пример в това отношение е т.нар. дуално обучение, елементи, от което успешно се практикува вече и в някои професионални гимназии област Кърджали.

Недостатъчно привлекателна материално-техническа база в част от професионалните училища в региона и необходимост от оптимизация на тази мрежа са други предложения, които бяха направени по време на кръглата маса в Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай