Обсъждат Общия устройствен план на Банско

Обсъждат Общия устройствен план на Банско | StandartNews.com

Обществено обсъждане на проекта за Общ устройствен план ще се проведе днес в община Банско. Жителите на курорта ще могат да изразят мнението си от 14:00 часа в Посетителския информационен център на площад „Възраждане" в града. ОУП се финансира от общинския бюджет, разработва се двуфазно и е с период на действие от 15 до 20 години. Главната цел е "да създаде териториална планова основа за нейното дългосрочно устойчиво устройствено развитие в съответствие с приетите стратегически документи за регионално развитие и със специфичните за община Банско природни, културно-исторически, туристически и други ресурси".

Експертите са търсили баланс между екологично равновесие, икономически растеж и социален просперитет, при пестеливо използване на природните ресурси. Сред важните цели са регулиране в устройствено отношение процесите на по-нататъшната урбанизация на територията на общината в граници, които да не накърняват качествените характеристики, целостта и стабилността на природната й среда. Създаване на необходимите устройствени условия за реализиране през следващите планови периоди на стратегическите документи по Закона за регионално развитие – регионален план за развитие на Югозападния район за планиране, областната стратегия и общинския план за развитие, както и секторни програми, планове и проекти на общинско и по-високо териториално ниво. Извеждане на устройствени проблеми, произтичащи от ОУПО, които да бъдат включени в ОПР за периода 2014-2020 г., респ. в ежегодните програми за изпълнението му. Създаване на устройствена основа за междуобщинско сътрудничество за развитие на функционалните системи и активности. Прилагане на устройствени принципи на по-нататъшно изграждане и техническо съоръжаване на жизнената среда в населените места и останалите обитавани територии в съответствие със съвременните европейски критерии и стандарти, при осигуряване на максимален ефект при инвестирането и на баланс между общностния и частните интереси. Планиране на територията на общината да става по начин, осигуряващ съхраняване и едновременно с това пълноценно включване в жизнен оборот на природното и на културното наследство на общината, с оглед устойчивост и взаимно стимулиране при развитието на всички системи. Определяне на общата структура на територията и преобладаващото предназначение на съставните и структурните й части. Регламентиране на общия режим на устройство на всяка от териториите по предходната точка, при съблюдаване на режимите, установени със специални закони. Усъвършенстване на мрежата на социалната инфраструктура. Друга цел е обосноваване развитието на комуникационно-транспортната инфраструктура на общината и определяне съответстващото му усъвършенстване на транспортните мрежи. Обосноваване развитието на техническата инфраструктура и определяне разположението на мрежите и съоръженията им на територията на общината, както и връзките им с териториите на съседните общини. Идентифициране на териториите с вероятно разпространение на предвидими природни бедствия и регламентиране на необходимите превантивни мерки и начини на устройство и защита. Регулиране на взаимодействието между устройството на територията на общината и природната й среда, с оглед нейното опазване. Регламентиране на допустимото натоварване на естествените рекреационни и други ресурси, с оглед опазването. Осигуряване на условия за опазване и социализация на обектите на културно-историческото наследство и природните забележителности. Определяне на мероприятия за възстановяване на нарушени територии, както и на евентуално необходими ландшафтоустройствени мероприятия.

Трябва да се намери решение на няколко основни задачи. На територията на община Банско попадат няколко защитени зони от Натура 2000 – за опазване на дивите птици - BG0000209 „Пирин", BG0002126 „Пирин Буфер", BG0002063 „Западни Родопи" и BG0002076 „Места", и за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна – BG0000209 „Пирин", BG0001030 „Родопи Западни" и BG00001021 „Река Места" поради което, като приложение към ЕО, е изготвен и доклад за оценка на въздействието на ОУПО върху предмета и целите на опазване в защитените зони. Общият устройствен план и докладът за екологичната оценка към него са на разположение на заинтересованите в сградата на общинска администрация на площад "Никола Вапцаров" №1, ст.№309, всеки работен ден от 9.30 до 17.00 часа, както и на интернет адрес: www.bansko.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай