Обсъдиха общия устройствен план на община Черноочене

Обсъдиха  общия устройствен план на община Черноочене | StandartNews.com

Обществено обсъждане на проекта за Общ устройствен план /ОУПО/ на общината се състоя днес в залата на Народно читалище „Пробуда 1952" в село Черноочене с участието на съветници, кметовете на всички кметства и граждани. Общият устройствен план на Черноочене беше представен от ръководителя на екипа, разработил документа арх. Емилия Кокова от фирма „Геогруп" ООД – Пловдив.

Кметът на община Черноочене Айдън Осман заяви, че това е един документ подготвен след сериозен анализ от компетентни лица и който ще даде насока за развитие на общината за 20-30 години напред.

Новият план е съобразен с демографското развитие и спецификата на всички населени места на територията на община Черноочене.

С оглед отварянето на КПП Маказа е предвидено разрастване на централното село Черноочене, с реализиране на съответните комуникации и инженерна инфраструктура.

Отразено е и развитието на туристическата инфраструктура на община Черноочене, в районите с наличие на тракийски култови места и могили.

Разработващият екип от архитекти и инженери, имайки предвид демографската специфика на района е преценил, че съществуващите жилищни зони по селата са достатъчни. Изключение прави бъдещата агломерация Черноочене, за която е заложено да обедини селата Среднево, Пряпорец, Каблешково, Нови пазар, Ябълчени и Божурци.
Присъстващите дадоха своите мнения относно изготвения ОУПО.

Протоколът от общественото обсъждане, заедно с постъпилите инвестиционни намерения ще бъдат предоставени на колектива, изработил плана за преценка доколко е възможно отразяването им. Общият устройствен план е съгласуван със заинтересованите централни и териториални администрации.

Съгласуваният документ ще бъде внесен за приемане в Общински експертен съвет по устройство на територията, след което трябва да получи одобрението на Общинския съвет.

През 2013 г. община Черноочене подготви планово задание за ОУПО, като финансирането на проекта и окончателния вариант са със средства от Държавния бюджет, чрез вече закритото Министерство на инвестиционното проектиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай