Няма пречки за строежа на депо край Благоевград

Няма пречки за строежа на депо край Благоевград | StandartNews.com

Всички документи за изграждането на регионално депо за битови отпадъци край Благоевград са внесени в края на миналата година в ПУДООС. Подсигурено е финансиране от държавния бюджет в размер на 14 милиона лева за първия етап от строителството. Той не включва системите за компостиране и сепариране. Общата стойност на проекта е за 26,5 милиона лева.

„Целта ни е до месец и половина да сме наясно с всички условия, да изберем фирма – изпълнител и до юли месец съоръжението да е готово", увери кметът Атанас Камбитов. Той поясни, че след изграждане на депото санкциите за общината ще отпаднат. В момента кметството има издадено строително разрешение и плаща 50% по-ниски отчисления. Общият проект за изграждане на депото включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция. То ще се строи на площадката на съществуващото в момента сметище в Бучино на площ от 106 декара. Ще обслужва 5 общини – Благоевград, Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Всички постъпващи в новото депо отпадъци ще бъдат третирани по безопасен за околната среда начин.

Реализацията на проекта се забави с почти цяла година заради петричката неправителствена организация „Еко Струма 2000". Нейни представители обжалваха в съда решението за одобрение на Оценката за въздействие върху околната среда. Градоначалникът Камбитов е убеден, че това бе направено целенасочено и безнаказано. А в същото време благоевградчани плащат повече, тъй като има допълнителни финансови санкции от Европейския съюз, че се бави строежът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай