Няма да вдигат такса смет в София

Няма да вдигат такса смет в София | StandartNews.com

Такса смет в София за догодина остава непроменена. С 26 милиона лева се повишават средствата за почистване с приетата план-сметка за чистота през 2016 г., която е близо 174 млн. Общинските съветници от БСП гласуваха против, а реформаторите се въздържаха по време на редовното заседание на Столичния общински съвет.

"План-сметка е обоснована и аргументирана. Тя ни позволява не само да продължим, но и да разширим зелените политики на града", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. В Бургас такса смет ще бъде по-ниска. Но пък ще се плаща по-висок данък сгради. Общинските съветници край морето вчера решиха драстично да падне патентния данък - от 250 на 50 лева. Таксата за смет за недвижими имоти на фирми и граждани също ще е намалена от 7,9 на 6,9 промила. Местният парламент реши да намали с 8% и таксата за детски градини. От следващата година родителите ще плащат по 50 лв. вместо досегашните 53 лв.

Данък сгради обаче скача от 1.46 на 1.76 промила. Абсолютно единодушно гласуваха всички общински съветници в Пловдив вчера по въпроса за намалението на данък МПС. Така намалението на ставките под тепетата става до 13% за масовите автомобили и 12% за товарните. Първоначално имаше предложение ставките на МПС-тата да се изравнят с тези в столицата. Това обаче бързо беше отхвърлено, тъй като по този начин ще зейне огромна дупка от 1.7 млн. лв. в общинската хазна, която няма как да се запълни.

Паргов: Бъркат дълбоко в джоба на хората

Няма как да подкрепим план-сметка, която за пореден път бърка дълбоко в джоба на софиянци. Това заяви шефът на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. Той предложи такса смет за следващата година да бъде намалена с 0,05 от 1.6 промила за физически лица и с 0,1 от 0,10 промила за юридически. "Предложихме на ГЕРБ да намалим такса смет, както и да извадим издръжката на Столичен инспекторат от план-сметката и да я прехвърлим към тази на администрацията на общината. При това положение ние щяхме да гласуваме "за". Очевидно обаче от ГЕРБ не приеха тези идеи и нашият вот беше "против", обясни Паргов. По думите му столичното БСП е искало увеличение на заплатите на служителите в Столичния инспекторат, тъй като възнагражденията там били ниски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай