Нови цветя красят Банско

Нови цветя красят Банско | StandartNews.com

С фитосанитарни и оформящи сечи на дървесната растителност започнаха озеленителните дейности в Банско. След анализ на направената паспортизация на дърветата около училищата, детските градини, детските площадки, паркове и други райони започна премахване на опасните клони и дървета. Освен за безопасността на гражданите и имуществото, сечите се извършват и с цел по-лесното поддържане на короните на дърветата и техния добър естетичен вид.

На входно-изходните артерии ще бъдат залесени храсти "Форзиция", собствено производство, с които ще бъде облагороден банкетът на пътното платно, а през зимата то ще бъде предпазвано от снегонавявания. Вече са засадени 180 рози, които в началото на летния сезон се очаква да цъфнат. През зимния сезон бяха засадени луковици от лалета, нарциси, зюмбюли и минзухари.

Всяка година се предвиждат средства за изграждане на поливни системи, като през настоящата година ще бъдат монтирани такива на улица „Патриарх Евтимий".

Банскалии с ударна пролетна уборка

Банскалии стартираха не на шега пролетното почистване на курортния град. Кампанията по уборката на населеното място ще се осъществи на 2 етапа през месец април. В първата половина на месеца кметството приканва всички жители да вземат участие и да почистят прилежащите пространства около своите домове, градини, тавани и мазета. За събирането и извозването на отпадъците ще бъде предоставена техника, която минава по утвърдения за организирано сметосъбиране на битовите отпадъци. В тази връзка е необходимо банскалии да предприемат действия за изнасяне на събраните растителни, строителни и други отпадъци от градините и дворовете и да ги поставят на тротоарите пред домовете си в деня на обслужване на кофите за битови отпадъци. След 15 април се предвижда да започне поетапно машинно и ръчно метене на териториите за обществено ползване, улиците на града, почистване на крайпътни терени и измиване на централната градска част, главните улици и площадите „Никола Вапцаров" и „Възраждане". Предвижда се също почистване на зелените площи, местата около детските и спортните площадки, фонтана, градския парк и канавките.

„Приканвам съгражданите си да използват обявените дати, за да почистят домовете си от ненужни вещи и дворовете си от излишната растителност. Целта на кампанията ни е с общи усилия да направим заобикалящата ни среда и местата, където живеем и работим, по-приятни, както и да ограничим образуването на нерегламентирани сметища", сподели кметът Георги Икономов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай