Новаков: Програмата България – Гърция подпомага малкия и средния бизнес

Новаков: Програмата България – Гърция подпомага малкия и средния бизнес | StandartNews.com

Програмата за трансгранично сътрудничество България - Гърция 2014-2020 е на стойност 129 695 569 евро. Това стана ясно по време на Международната конференция в четвъртък в Благоевград.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков уточни, че средствата са осигурени от Европейски фонд за регионално развитие и фокусът е върху насърчаването на предприемаческия дух, създаването на нови предприятия, включително бизнес инкубатори, развитието на клъстери и повишаване конкурентоспособността на съществуващия бизнес в региона. Тя цели още подобряване на транспортната, здравна и социална инфраструктура, повишаване на инвестициите в иновации, подкрепа на дейността на неправителствения сектор, бизнес камари, трансгранични мрежи и други.

„Това е огромна сума за двата региона, така че ако бъде използван по най-добрия начин, вярвам, че и резултатите ще бъдат далеч по-устойчиви за хората. Голяма част от тези пари са насочени към малкия и среден бизнес за осигуряване на устойчив растеж, нови работни места, по-модерни технологии в производството, в неправителствения сектор", сподели Новаков.
Програмата обхваща не само Благоевград, а още три области - Смолян, Кърджали и Хасково.

Според евродепутата има много общи интереси от двете страни на границата. „Пречките, които ни спъват, са две различни законодателства. Отдавна живеем в свят, в който границите не бива да са пречка за нас, но за съжаление тук е още така. Трябват ни по-прости и еднакви процедури от двете страни на границата, така че проект, които се изпълнява в Благоевград, да бъде еднакъв с проект, който се изпълнява в Синтики", допълни най-младият ни евродепутат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай