Нощни птици и детски програми в Нощта на музеите

Нощни птици и детски програми в Нощта на музеите | StandartNews.com

Добрич. Изключително богата програма с участие на малки, големи и още по-големи деца предложи Добрич в традиционната Нощ на музеите. Художествената галерия събра любителите на природата в две възрастови групи, които подготвиха „Нощните птици на Добрич" – арт инсталация от ръчно изработени сови и фенери за истинските сови. Мероприятието бе със съдействието на Българското дружество за защита на птиците, откъдето заявиха, че идеята е да се запознаят децата с най-ярките представители на нощните птици, като допълват, че в Добрич се намира една от най-големите гнездящи групи горски ушати сови, което прави града важен за опазването на този и други видове сови.

Заради ремонтни дейности този път музеите в града не отвориха, но пък пространството пред сградата на една от емблемите на Добрич - дом-паметник „Йордан Йовков", събра родители и баби, както и много добричлии, които наблюдаваха с радост изпълненията на малки, големи и още по-големи деца. Малчугани от ЦДГ 24 представиха карнавал на приказни герои, в който дефилираха рамо до рамо Хари Потър, рицаря и принцесата, индианец и нинжа. След тях розови балерини заплениха с танц добруджанци. Малки пеперуди внесоха цветна феерия, както и по-големите изпълнители от танцовите формации в града.

Жителите на Генерал Тошево и гостите му пък имаха възможността да се запознаят с гостуващата от Смолянския музей изложба, представяща наградната система на царство България и Народната република. Показаните монархически отличия са правени в чужбина по проекти на чужди художници, докато ордените и медалите на НРБ са изготвени по проекти на български художници и скулптори и са отсечени в Български монетен двор в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай