Немци и украинци правят ферми за щрауси и охлюви в Каварненско

"Албена" АД купи два общински пътя за 1 млн. лв.

Немци и украинци правят ферми за щрауси и охлюви в Каварненско | StandartNews.com

Добрич. Две нови инвестиции се реализират на територията на община Каварна, съобщиха от кметството. Немски инвеститор е наел 173 дка пасища и мери в село Белгун и ще прави ферма за щрауси. Изграждането на фермата стартира на 3 март, а първите щраусови пилета се очаква да бъдат доставени през май.

 

Разчетите на инвестора са реализация на продукцията да има след три години. От общината добавят още, че немският инвеститор е с дългосрочни намерения, като в заявените намерения е включено и изграждане на фабрика за преработка на месото. Общо 12 работни места ще бъдат разкрити. Украински инвеститор път в момента изгражда два цена също в Белгун за преработка на охлюви, като завършването и откриването им е планирано за април.

 

Сред инвеститорите на територията на община Каварна е и "Албена" АД, което в сряда на явен търг е закупило два общински пътя с общ размер 12 дка за 1 млн. лв. с ДДС, съобщават още от общината. Двата пътя се намират на територията на комплекс "Бялата лагуна", чиято обща площ е 260 дка и е на територията на община Каварна. Покупката е част от реализацията на инвестиционния план на туристическата компания на стойност 40 млн. лв. Туристическото дружество ще изгради петзвезден комплекс, чието откриване е планирано за 1 юни догодина.

 

Комплексът ще разполага с 1200 легла, футболен терен с естествена трева, три тенис корта, басейн, ресторанти и паркинг, който да се ползва от туристите и плажуващите. Ще бъдат разкрити 150 работни места. Дружеството има сключен договор с туроператор, който ще води туристи от скандинавските държави. В момента текат ремонтните дейности. Това е най-голямата еднократна инвестиция за последните години в община Каварна, добавят още от кметството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай