Немският посланик: Ние сме с обща съдба и ценности

Немският посланик: Ние сме с обща съдба и ценности | StandartNews.com

Стара Загора. Прекрасно е, че в България гражданското общество се видя, то вече се събуди, независимо срещу кого и срещу какво, и ние с моя френски колега искахме точно това - да окуражим това гражданско общество. Това заяви посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер във вторник в Стара Загора по повод изразената преди няколко дни обща позиция с френския посланик Филип Отие по случващото се в България.

Германският посланик възрази на някои коментатори, че двамата дипломати едва ли не размахали на пръст с предупреждение, че можем да загубим и европейски средства. „Напротив, ние искаме да подчертаем колко важна е една страна като България за целия ЕС, колко взаимносвързани сме, че сме общество с обща съдба и общи ценности и е важно за нас всяка една от страните да се развива добре", поясни общата германо-френска позиция Хьопфнер.

Той посъветва да не са вадят от нея отделни изречения, а да се разглежда като цяло. Но отново повтори един от акцентите в позицията - че не би трябвало икономически интереси на определени кръгове да стоят зад правителството или поне това влияние да бъде сведено до минимум.

„Аз разчитам в позицията на двамата посланици загриженост за това, което се случва в страната и че трябва да положим усилия за постигане на общи критерии за морал и прозрачност в управлението", включи се в темата и военният министър Ангел Найденов също в Стара Загора във вторник.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай