Недоволство срещу извеждането на сирийци от Харманли

Недоволство срещу извеждането на сирийци от Харманли | StandartNews.com

Хасково. Извеждането на адрес от бежанския лагер в Харманли предизвика спорове между оформилите се там групи на афганистанците и сирийците.

Нелегалните от Афганистан упрекнаха властите, че преимущество да напуснат бежанския център се дава на хората от Сирия. Те са оплакаха още, че жените им са в паника, понеже мнозинството сирийци непрекъснато им натяквали да внимават в поведението си, защото лагерът е „техен".

Заради споровете дори на няколко пъти се е стигало до леки сблъсъци между двете групи.

Всички, настанени в лагера обаче се вдигнаха във вторник на бунт срещу лошите битови условия, при които живеят.

В протеста се включиха повече от 100 души от различни националности, които седнаха на постелки на замята на самия вход на бежанския център. „Не може да се каже, че сме в гладна стачка, защото на практика ние гладуваме непрекъснато. Храната не достига, не ни пускат да си пазаруваме. В лагера е студено и децата ни боледуват", оплака се сирийката Джавзия Саиф.

Домуващите поискаха справедлив график при оформянето на документите за получаването на статут. Някои се оплакаха, че са влезли в България още през септември, а до момента дори не са извикани на интервю. В същото време други, които са дошли по-късно, но са платежоспособни и могат да си позволят адвокат вече имат задействани процедури по изготвянето на документите.

„Писна ми от България, искам да се върна в лагер в Турция. Дойдох при вас, защото мислех, че влизам в цивилизована Европейска държава, на се оказа, че е пълен хаос тук. Толкова съм отчаян, че вече нищо не искам,у само да ме пуснат да се върна в Турция", коментира Мохамед, който e кюрд.

„Получаването на статут е процедура, която не може да стане от днес за утре, колкото и голямо да е желанието на някои", коментира директорът на лагера Жельо Желев.

Някои от нелегалните се оплакаха и от полицейско насилие в лагера. Бежанците дори показаха клипче, направено с телефон, което да потвърди думите им. Оказа се обаче, че на краткото видео се вижда как охранител се опитва да разтърве две групи, които се карат и с ръка маха към телефона на снимащия.

В лагера в Харманли са настанени 1176 души на палатки и във фургони. От тях 1030 са сирийците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай