Най-сетне част от казармата в Благоевград става общинска

Най-сетне част от казармата в Благоевград става общинска | StandartNews.com

По-добре късно отколкото никога. Проектът за облагородяване и обновление на района на бившите казарми в Благоевград вече е в ход. Това стана възможно след дългогодишни битки и усилия на кметския екип на градоначалника Атанас Камбитов. Негови предшественици няколко мандата се опитваха да постигнат договорка с Министерство на отбраната да предостави част от терените за нуждите на областния центъ.

Сега това се случи и до дни стартират строително-монтажните дейности. Комисия определи за изпълнител на обществената поръчка „Благоевград Казарма" ДЗЗД. Фирмата ще трябва да приключи работа за 90 календарни дни, а 10 дни са необходими за изпълнение на проектирането. Сумата по изпълнението на проекта възлиза на 965 101,52 лв. с ДДС. Със започването на ремонта на в сила влиза подписаното в края на миналата година споразумение между кмета Камбитов и генерал-майор Андрей Боцев, командир на Сухопътните войски. Съгласно него общинатa получи безвъзмездно 61 273 кв. метра от бившата казарма. Кметството е задължено да извърши дейности по проектиране и строителство на няколко обекта. Те включват нов контролно-пропускателен пункт, автоматизирани бариери, стоманобетонна ограда, вътрешна улица с обръщало, алейно осветление. Сред предвидените дейности са ремонт на водоснабдяване, електрозахранване и осветление, изграждане на портал. В поръчката се включват ремонтни строително-монтажни работи и по няколко сгради - вещеви склад, техническа работилница, автомивка, помпена станция.

По-късно ще бъдат изградени сериозни придобивки за всички благоевградчани. Ще се построят Експо център, Музей на Македоно-Oдринското опълчение, парк за отдих и спорт. По този начин кметът Атанас Камбитов изпълнява обещанието си да сложи край на сагата с военните и общината да придобие част от казармата. С изпълнението на този проект Благоевград ще се превърне в по-привлекателно и добро място за живеене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай