Най-големият подбалкански град. Сливен преди и сега

Какво можете да откриете в него

Най-големият подбалкански град. Сливен преди и сега | StandartNews.com

Източник: actualno.com

Подбалканските котловини или Подбалканските полета са група от котловини в България, оградени от планинските вериги Стара планина на север и Средна гора на юг. В посока от запад на изток те се редуват: Бурелската, Софийската, Саранската, Камарската, Златишко-Пирдопската, Карловската, Казанлъшката, Твърдишката, Сливенската, Карнобатската и Айтоската котловина.

Сливенското поле

Сливенската котловина представлява котловинно поле в Средногорско-Подбалканската област, деветата по ред от запад на изток подбалканска котловина. Разположена е между планините Сливенска, Гребенец и Терзийски баир (дялове от Стара планина) на север, Сърнена Средна гора и Бакаджиците на юг и възвишението Хисар на изток.

На запад Шивачевският рид я отделя от по-високо разположената Твърдишка котловина.

В котловината са разположени 2 града и 42 села. Най-голям град в Сливенската подбалканска котловина, както и най-голям във всички подбалкански котловини, е Сливен чието население е 104 910 жители.

Сливен

Градът на 100-те войводи, на Сините камъни, на ветровете, на текстила, на сливенската перлова ракия, на Долината на прасковите, на незабравимия Дамян Дамянов. Роденият в Сливен поет казва за родния си град “...той е събрал в едно старо и ново, калдъръм и асфалт, старинен чардак и днешна многоетажност,... съчетава не само ветрове и реки ведно (оттам и името му), а събрал минало с настояще, днешна радост с минала мъка”.

Сливен в миналото

Мястото на днешния град е обитавано от древността. Открити са останки, които свидетелстват за живота на траки, римляни, славяни, гърци, българи, османци. Сливен заема важно място в икономическия живот на България. Тук е създадена първата текстилна фабрика на Балканския полуостров от сливенския предприемач Добри Желязков през 1834 г.

Известен е като “Градът на 100-те войводи”. През 1968 г. на Агликина поляна в Сливенския Балкан се провежда национален събор “Прослава на хайдутството”. На тази местност през 1868 г. се събира четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Присъстват около 1000 души начело с част от ръководството на страната.

Сред многото художествени състави е и оригинален сборен оркестър от 100 кавала. Някой от сливенските първенци казва, че и сливенските войводи били 100. Тодор Живков отговаря шеговито “Тогава аз съм сто и първият!”.Няколко десетилетия преди това през 1944 г. вестник “Изгрев” споменава, че Сливен е “градът на стоте войводи”.

Сред сливенските войводи се открояват имената на Богдан, Мирчо, Мануш, Лалю, Стоян, Индже, Злати, Кара Съби, Радой, Христо, Конда, Таньо, Хаджи Димитър, Панайот Хитов. както и тези на жените войводи Елена, Калина, Бойна, Недка, Рада, Боряна, Енка и др.

В Сливен е роден и Георги Икономов, един от апостолите на Априлското въстание.

Какво можем да видим в Сливен днес?

Днес Сливен е модерен и приятен град с многобройни забележителности и богат културен живот. За туристите интерес представляват:

* Къщата-музей “Хаджи Димитър” (1840-1868 г.) - войвода и герой от времето на борбите за национално освобождение от османско владичество. Намира се в един от старите квартали на града - Клуцохор.

* Родният дом на поета Добри Чинтулов (1822-1886 г.), автор на много патриотични стихове и революционни песни. Ситуиран е  в северната част на града. Наблизо е и къщата-музей “Сливенски бит”, чиято експозиция е посветена на етнографските особености на района.

* Музей на текстилната индустрия - единствен в България. Разположен е в двора на първата българска текстилна фабрика. Музеят е много атрактивен с демонстрациите на стари тъкачни машини, някои от които са на около 200 години.

* Градски исторически музей - с богата колекция от експонати и с открити интересни златни украшения на тракийски владетели. Намира се  на главната пешеходна улица на града.

* Художествената галерия “Димитър Добрович” с многобройни шедьоври на българското и световното изкуство.

* Природен парк “Сините камъни” Сливен е разположен до живописните склонове на Източна Стара планина, затова районът впечатлява туристите с многобройни природни забележителности и голямата защитена територия - природен парк “Сини камъни”, което е популярно място за разходки и почивка.

В Сливен се провеждат Национален фестивал за млади изпълнители, Международен детски фолклорен фестивал, Международен музикален фестивал, Национален фестивал на лешоядите и др.

В подбалкакския град се провеждат Национален фестивал за млади изпълнители, Международен детски фолклорен фестивал, Международен музикален фестивал, Национален фестивал на лешоядите и др.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай