Настояват за ново трасе на път-тапа към Дунав мост 2

Проблемният участък е проектиран през 1987 година

Настояват за ново трасе на път-тапа към Дунав мост 2 | StandartNews.com

Видин. Областният управител на Видин Кръстьо Спасов настоява правителството да даде предимство на спешно изграждане на 20-километрово трасе по Е-79 между Димово и Ружинци, съобщиха от неговата администрация. Сегашното преминава през 4 населени места, има много завои и тесноти и е най-голямата тапа по пътя към Дунав мост 2. Тирове пъплят по нанагорнища, два камиона се разминават трудно. За пътя-тапа на движението губернаторът е сигнализирал председателя на Народното събрание Михаил Миков, премиера Пламен Орешарски и регионалния министър Десислава Терзиева.

Новото трасе, което заобикаля селата Бела, Скомля и Медовница, е било проектирано през 1987 година. Започнало е и изграждането му, което през 1990 година е спряно. На места още личат участъци с асфалт, потънали в бурени.
Този участък от подходната пътна мрежа към моста между Видин и Калафат трябваше да бъде готов преди завършването на моста, обясни Кръстьо Спасов.

В споразумението между България и Румъния за изграждането на моста, подписано през 2000-та година, е посочено, че двете страни се задължават да отстранят тесните места по протежение на подходната пътна и железопътна инфраструктура. Въпреки това, България не е направила нищо, пътят не е бил включен в проекта за инфраструктурата на съоръжението. Не му е обърнато внимание и през 6-те години строителство на моста.

През юли са приключили откритите процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител и е подписан договор със спечелилия кандидат за изработване на идеен и технически проект с парцеларен план за въпросната отсечка, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура" на областния управител. Строителството и обаче ще започне през следващия програмен период на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай