Нашенци и чужденци майсторят Еньовски венци

Нашенци и чужденци майсторят Еньовски венци | StandartNews.com

Благоевград. Истинско приключение за гостите от страната и чужбина за Еньовден са приготвили жителите на село Делчево. Тук обаче празникът няма да е на 24 юни, а днес и утре. „Правим го в събота и неделя, тъй като очакваме много посетители от България, Гърция и Македония. Стотици ще са тези, които ще уважат събитието. Ще ги посрещнем подобаващо, осигурили сме много атракции", заяви кметският наместник Иван Панайотов. Българи, гърци и македонци ще станат свидетели на уникалното честване от местните хора на Еньовден.

Късно тази вечер ще е началото на приключението „По пътеки извити за билки лековити", в което ще участват възрастни и деца. Те ще берат билки и цветя в гората за направата на Еньовски венци. Ще имат възможност сами да си изработят бижу от глина. Всички ще стигнат до местността Вълчовата тумба за „мълчана вода". Жени и девойки ще я налеят от три различни извора. Не бива да издават нито звук, докато трае този обичай. Водата ще се напълни в менче, в което ще има и много билки. Идеята е бистрата вода да поеме енергията на звездите и чистите помисли на момите. по-късно ще изработят сламено чучело под съпровода на музика и танци под открито небе. Местни хора и гости ще посрещнат слънцето утре призори. Ще мине факелно шествие през селото и гората. В местността Вълчовата тумба ще бъде изгорено сламеното чучело, за да бъде унищожено злото.

То ще бъде прогонено и от атрактивни кукери. Празникът ще продължи с бране на билки и търкаляне в росната трева, със самодивски хора, с танци с огън. Ще има и конкурс за най-красив Еньов венец. Делчовските баби ще точат вкусни баници. Ще се проведе и благотворителен базар „Билки за лек и вкус", както и ревю на облекла с етно елементи. Страшен змей ще открадне мома от хорото в селището. В постановката „Змейова сватба" ще участват самодейци от общината.

Докато младите жени играят, от гората ще се появи змеят, който ще си хареса една от танцьорките, ще я грабне и ще избяга с нея в планинските дебри. Между двамата ще пламне любов и те ще се върнат в селото със своето бебе. Змеят ще стане покровител на населеното място, а заради добрината му от две чешми на мегдана ще бликнат бяло и червено вино. Концерт на деца и самодейци ще зарадва всички жители и гости на Делчево. В музикалното събитие ще участва фолклорната формация „Сите българи заедно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай