Намалиха такса смет във Варна

Намалиха такса смет във Варна | StandartNews.com

Варна. Намаление на такса смет за жилищни имоти от следващата година гласува Общинският съвет във Варна на своето последно заседание за 2013 г. Така промилът, по който се формира налога на база на данъчните оценки, пада надолу и вече ще е 0,98, като досега беше 1 към 1000.

Община Варна планира да затегне контрола върху сметопочистването в града. Това включва и купуване на GPS система, която да следи работата на фирмите, които чистят града. Средствата са заложени в така наречената план-сметка „Чистота" за 2014 г. Тя беше одобрена на сесията и достига 25,8 милиона лева. Това са парите за сметосъбиране, сметоизвозване, разходи по депониране на отпадъците и всички дейности свързани с поддържането на чистота в града.

Близо половин милион ще бъдат похарчени за ръчно и машинно миене и метене на градската част. 3 милиона лева отиват за почистване на улици, площади, алеи, междублокови пространства и детски площадки.

Освен такса смет съветниците намалиха и туристическия данък на 5-звездните хотели - от 1,60 на 1,40 лева. „С този ход ще бъдат загубени 96 000 лева от приходната част на бюджета, но се очаква да се повиши значително събираемостта по това перо", подчерта общинският съветник от комисията по финанси д-р Янко Станев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай