Намалиха изпускането на водата от яз. „Копринка“

Намалиха изпускането на водата от яз. „Копринка“ | StandartNews.com

Стара Загора. От обяд днес количеството на изпусканата през изпускателите на яз. „Копринка" вода е намалено от 120 на 100 куб. м/сек. Това съобщиха от областния кризисен щаб. От тях по река Тунджа се изпускали 88 куб. м/сек., а по канала през ВЕЦ „Стара Загора" – 12 куб.м/сек. .

Намалял е и притокът в самия язовир - на 75 куб. м/сек. В момента в чашата на язовира има 137 млн. куб. вода при капацитет 142 млн. куб. м.

Бедствено остава положението от наводненията през минaлата и тази седмица. Най-тревожна е ситуацията в с. Нова махала, община. Николаево. Над 40 къщи в селото са наводнени от излязлата от коритото си р. Тунджа и започнала евакуация на около 140 души от ромската махала. Евакуираните семейства ще бъдат настанени в спортната зала в Николаево. На място е осигурена и водоноска с питейна вода от ВиК - Стара Загора.

БЧК стартира дарителска акция за набирането на дезинфектанти, бутилирана минерална вода, препарати за лична хигиена и консервирана храна за пострадалото населението. В сборния пункт ще присъства и експерт от Агенцията по безопасност на храните, който да следи за качеството на предоставяната от дарители храна.

В Мъглиж обстановката постепенно се нормализира, съобщи кметът Господин Господинов. Най-големият проблем е в компрометиран участък от пътя за с. Сливито. който ще бъде огледан от експерти.

В Раднево са евакуирани 14 деца и 9 възрастни от ромския квартал на града. Детската градина в с. Сърнево е затворена до събота. Дигата около подстанция „Гълъбово" вече е завършена и е започнало отводняването на подстанцията, след което ще започне и технологично почистване. В общината няма селища без вода и ток.

Водата по ВиК мрежата не е годна за пиене в селата Бенковски, Пшеничево, Сърнево, Елхово и част от с. Диня. В тези района са осигурени водоноски, а от РЗИ извършват непрекъснат контрол за качеството на питейната вода. До всички кметове и кметски наместници са изпратени предписания.

От ЕVN информираха, че в цялата област няма населени места без електрозахранване.

Пътят Стара Загора – Казанлък, който бе залят от Тунджа, беше затворен, но по-късно днес след обяд отново отворен за движение. Всички останали пътища в областта, включително и двата прохода – Шипка и Прохода на Републиката, са проходими и движението по тях е нормално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай