Наградиха зам.-кмет с френски орден

Наградиха зам.-кмет с френски орден | StandartNews.com

Стара Загора. Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова стана офицер на националния „Орден за заслуги към Франция". Високото отличие и връчи в петък лично френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който е на двудневна визита в Града липите. Първият френски дипломат изтъкна, че Сотирова е посветила целия си професионален път досега на разпространението и популяризирането на езика на Молиер и франкофонските култури. Като директор на елитната езикова гимназия „Ромен Ролан", която ръководи повече от 15 години, тя я превръща в едно от духовните средища на френския език и култура. Участва активно и във френско-българския обмен на различни неправителственш организации като Алианс Франсез, БЧК и др. Това е второто френско отличие на зам.-кметът Иванка Сотирова. Преди няколко години тя стана кавалер и на друг орден - на Академичните палми за принос в образованието.

Френският посланик Ксавие дьо Кабан се срещна и разговаря със старозагорския областен управител Живка Аладжова и с ръководството на община Стара Загора. Френският гост припомни със задоволство, че тази година в най-големия френски музей - Лувъра, ще бъде представено тракийското изкуство и част от експонатите в изложбата ще бъдат от Старозагорския регион.

През двата дни на своята визита Ксавие дьо Кабан ще пристъства на клавирен концерт на млади дарования и оркестъра на Старозагорската опера, ще посети и разгледа езиковата гимназия, регионалния исторически музей, музея на религиите и художествената галерия.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай