Над половин милион си докарва Трън от гората

Над половин милион си докарва Трън от гората | StandartNews.com

Над половин милион лева си докарва община Трън от общинските гори. Те са предадени за стопанисване на общинско предприятие „Трънска гора". Приходите от дърводобива не савне само издържат предприятието, но и носят най-съществения приход за общината, съобщи кметът Станислав Николов.

Община Трън притежава 49,6 процента от общата площ на горите на територията й, което се равнява на 18 133,8 ха. Общинският горски фонд е най-големият в страната. Държавата е собственик на 37,6% от горските територии в общината, което е 13 743,8 хектара, а физически и юридически лица притежават общо 4297,4 ха, или 11,7 % от горите в граничния край.
Всички горскостопански дейности, които се извършват в общинските горски територии, включително и обемите на ползване на дървесина, се осъществяват съгласно изработения и утвърден горскостопански план на "Трънска гора" и с приетия от общинския съвет годишен план за ползване.

Около 4 000 дка от иглолистните горите в Трънско са поразени от върхов корояд и на тези територии се извършва санитарна сеч. Общинското предприятие се грижи и за залесителни мероприятия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай