Над 600 честваха Света Петка с ден по-рано

Над 600 честваха Света Петка с ден по-рано | StandartNews.com

Благоевград. Традицията повелява жители на община Симитли в навечерието на църковния празник Св. Петка да се съберат в местността Черква край село Тросково. Над 600 души дойдоха в неделя на поляните пред храма, който носи името на светицата. Дълги трапези оградиха църквата, която вече е почти готова. Строежът й започна преди 6 г. на мястото, белязано с руини от старо светилище. Божият храм е вдигнат изцяло с доброволен труд и дарения.

Остава само камбанарията да се вдигне и да се изографиса иконостасът. Инициатори за възстановяване на вековния храм са братята Стоян и Тодор Траянови. Първият е главен майстор при ремонтите, а вторият е бе главният готвач на курбана за храмовия празник.

Свещеник отслужи света литургия в църквата. Сред празнуващите бяха потомци на родове от село Тросково, които са се пръснали из цяла България.

Това място е свято и не пропускаме в деня преди 14 октомври да почетем Света Петка Българска, споделиха развълнуваните хора. Те градят храма по заръките на Неврокопския митрополит Натанаил. Преддверието ще се ползва и за часове по вероучение.

Неделно училище в общината има в Симитли и в село Крупник. Точно до църквата е и старото училище на село Тросково. Някога сградата е била пълна с деца, които са се учели на четмо и писмо. Сега общината готви проект за реставрирането на старата училищна постройка и превръщането й в база за Зелено училище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай