Над 3000 кукери предизвикаха земетръс в Симитли

Над 3000 кукери предизвикаха земетръс в Симитли | StandartNews.com

Като заваля дъжд в събота сутринта над Симитли, та до обяд. Но като заиграха над 3000 сурвакари от цялата страна и съседна Македония, всички забравиха за мокрото време. И дори не забелязаха кога дъждът премина в сняг. Защото магията на кукерството завладя града на 13-ия фестивал на кукерските и маскарадни игри „Симитлия – Древната земя на кукерите", който се проведе на градския площад. Феерия от уникални маски и костюми, усмивки и настроение, игри и песни, скечове и сценки завладяха зрителите. Участниците от рекордните 34 групи – 25 гостуващи и 9 местни, разтърсиха с танците си земята в града. Зло тази година няма как да има в община Симитли. Защото през целия съботен ден злото гониха сурвакари от България и македонското село Звегор. От 85- годишни пенсионери до бебета, които не са навършили годинка, дефилираха гордо на площада. Съпровождаше ги красивият звън на хиляди чанове, бумкането на тъпаните и пищенето на зурните.

"Сурвакар се раждаш, то не се учи. Усеща се със сърцето. И няма спиране. Докато ме има, ще съм с моите съселяни на всички подобни прояви. Радвам се, че имам още сили да съм наравно с младите, нашите наследници на традицията", редеше 85-годишната баба Стефка Георгиева от симитлийското село Полето.

Редуваха се различни обичаи, претворени от талантливите сурвакари. Пролетта дойде, макар и с чадър в ръка. Затова пък свободата дойде безусловно с няколко гърмежа на черешовото топче на Боримечката от квартал "Сушица" в Карлово. Райна Княгиня пък развя знамето с надпис "Свобода или смърт".

Публиката не спря да подкрепя участниците, впечатлена от разнообразието на кукерските костюми и маски.
Бабугери, пременени в трикольорни костюми с гигантски сурати, от село Габров дол дефилираха по древната земя на кукерите. Тук бяха и пъстроцветните кукери от Карловско, разнообразието допълниха уникалните бабугери от Брежани с костюми от мъх и сълзика и 3-метрови сурати.

Почти 200 сурвакари от благоевградския квартал „Струмско" представиха много атрактивни сценки – хлебари месеха тесто, ковачи огъваха желязо, разиграха и лотария за зрителите. Накрая връчиха два ключа на кмета на община Симитли Апостол Апостолов. „Единият ключ, кмете, е за портата на нашия квартал, винаги си добре дошъл. Вторият ключ е с ръчички, ръкопляскаме ти за всичко, което правиш за запазването на кукерската традиция", обяви на всеослушание Стойко Гърчев. Групата от гоцеделчевското село Мусомища заложи на фауната – два пръча теглеха малка каруца, кон дърпаше талига, малко прасенце „пасеше" по асфалта. Прекрасните кукери от симитлийските село Крупник, Полена и Черниче показаха костюмите си, които са с дължина на косъма над 70 сантиметра.

Голям двубой по тенис на маса видяха зрителите в Симитли. Оказа се, че с. Мусомища си има свой Григор Димитров. Докато нашият тенисист играеше финала в Сидни, който, за съжаление, загуби, на кукерското шоу имаше не по-малко емоции. Тукашният Григор Димитров се изправи не срещу кого и да е, а срещу Роджър Федерер. Въпреки че валеше силен дъжд, на организаторите не им мина през ума да отлагат зрелището. Нашето момче показа феноменален тенис и разби своя опонент под одобрителните възгласи на публиката.

„Станеш ли кукер, то е до живот. Не ни плаши нито дъжд, нито сняг. Защото го правим от сърце и душа", категорини бяха сурвакарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай