На Видин са нужни 249 млн. лв. за водната инфраструктура

На Видин са нужни 249 млн. лв. за водната инфраструктура | StandartNews.com

Видин. На Видинска област са нужни 249 млн. лв., за да модернизира водната си инфраструктура. Това стана ясно на събранието на асоциацията по водоснабдяване и канализация, ръководено от областния управител Кръстьо Спасов. Членовете му приеха генерален план за развитие на сектора до 2020 година. 196 млн. са нужни на общините, за да изградят 14 пречиствателни съоръжения за отпадни води и 53 млн. за изпълнение на 58 мерки по водснабдяването.

Приемането на генералния план е условие за постигане на споразумение за европейско финансиране на водните проекти чрез оперативната програма „Околна среда". С него могат да се предприемат проучвания, да се разработват идейни и работни проекти за реконструкция и модернизация на ВиК системите.

На събранието е обсъден и планът на водното дружество във Видин за периода 2014 – 2018 година. През тези години то трябва да инвестира 3 млн. лв. собствени средства за реализиране на проекти, свързани с подмяна на съоръженията за намаляване на загубите на вода. Подмяната на водопроводните и канализационните мрежи остава грижа на общините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай