„На армане с тъпане“ събира над 400 танцьори

„На армане с тъпане“ събира над 400 танцьори | StandartNews.com

Благоевград. Стотици любители на традиционните български хорà ще танцуват на централния площад в Разлог на 29 юни от 11.30 часа. Танцовият фестивал „На армане с тъпане" се организира за втора поредна година от общината и читалището. Кметът Красимир Герчев коментира, че целта на събитието е да популяризира българския фолклорен танцов стил.

Амбицията на организаторите е голямото танцово веселие да се утвърди като форум за обмяна на идеи между ръководители и участници от клубовете за хорà.

На Петровден „На армане с тъпане" ще събере 16 танцови фолклорни състави от страната и клубове по български народни танци. Всеки от участниците ще има две изпълнения. Едното от тях трябва да бъде от региона (етнографската област) на групата. Накрая всички ще изпълнят някои от най-известните народни хора - Ширто, Малешевско, Сватбарско (размер 9/8), Елено моме, Селско шопско и Право тракийско.

Ръководството на общината смята, че това събитие ще помогне за утвърждаването на града като дестинация за фестивален туризъм. Специфично за фестивала е, няма конкурсен характер, а изпълненията се съпровождат от жива музика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай