Мюсюлманите с курбан за петимата убити от отровна ракия мъже

Мюсюлманите с курбан за петимата убити от отровна ракия мъже | StandartNews.com

10 шилета бяха принесени в жертва от имама на Якоруда Мустафа Илански за опрощение от Всевишния. Курбанът в неделя сутринта бе заради трагедията с починалите след употреба на метилов алкохол петима млади мъже. Мюсюлмани и християни събраха 4400 лева дарения. Те са поделени по равно между двете религиозни общности. Четирима от издъхналите от отровната ракия са мюсюлмани, а само един – Симеон Гаджев, е християнин. Животните, приготвени за курбана, първо бяха захранени с хляб, дадоха им и вода, за да не се принесат в жертва гладни и жадни. Духовният водач на мюсюлманите прочете молитва.

„Курбанът е в името на Аллах, който дава и здравето, и болестите, и живота, и смъртта", каза имамът на Якоруда. обясни имамът Илански. Молитвата, служенето, благочестието, животът и смъртта са за господаря на Вселената, вярват мюсюлманите. Според тях с курбана се иска опрощение от Всевишния. „В понеделник ще раздадем от суровото месо на сираци, вдовици и бедни хора, за да си приготвят по едно ядене", каза Сери Крачов, който бе сред организаторите на събирането на средства за курбана.

В болката си по загубата на петимата млади мъже са заедно мюсюлмани и християни. „Дано спре това бедствие, да няма повече жертви на отровния метилов алкохол", сподели Мехмед Осман, който е родственик на издъхналия от алкохолно отравяне 38-г. Вайдин Мисанков.
Християните ще направят също курбан. „Още не сме получили парите. Ще купим животни, ще насрочим и дата. Това решение ще се вземе от църковното настоятелство начело със свещеника Данаил Голомехов. Сготвеният курбан ще бъде даден на миряните за здраве. Съчувстваме на болката на близките на загиналите мъже", сподели Ваня Гатдерова, която е общински съветник и член на църковното настоятелство в Якоруда.

За разпространението на отровния алкохол бе арестуван бизнесменът от Якоруда Тайфи Мекльов, на който бе повдигнато обвинение. Окръжен съд – Благоевград на 30 декември миналата година го остави в ареста. Защитата на бизнесмена обаче обжалва. Софийски апелативен съд ще вземе окончателно решение остава ли зад решетките Мекльов на свое заседание на 12 януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай