Мюсюлмани вдигат разрушен параклис

Мюсюлмани вдигат разрушен параклис | StandartNews.com

Хасково. Жителите от с. Голям Извор в община Стамболово, където населението е предимно мюсюлманско, се обединиха в обща кауза по възстановяването на разрушен по социалистичекото време християнски храм.

Сега местните ще вдигнат параклис на мястото на съборената през 1981 година църква „Рождество Богородично".

Новата обител ще е на голо място от 80 квадрата до кметството. Строежът е подхванат от инициативния комитет на Бонка Кърпачева. В четвъртък беше направена и първата копка на християнската обител. Крайъгълниьят камък освети архимандрит Арсений от Пловдивската митрополия.

Макар че с. Голям извор от 300-те жители, само около двайсетина са християни, местните не се делят по вероизповедания и са категорични, че ще докарат богоугодното дело до край.

Когато бъде завършен параклисът ще носи името на някогашната църква „Рождество Богородично". В него ще служи хасковският свещеник Георги.

Сумата, необходима за градегжа е около 60 000 лв. Поради липсата на достатъчно средства обаче параклисът ще се гради на етапи и вероятно вдигането му ще отнеме 2-3 години, прогнозира кметът на общ. Стамболово Маджит Мандаджъ. Той е един от дарителите за строежа на параклиса. Засега са събрани около 10 хиляди, като 5 бона са от Комисията по вероизповеданията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай