Музей в Кърджали става достъпен за хора с увреждания

Музей в Кърджали става достъпен за хора с увреждания | StandartNews.com

Кърджали. Специални съоръжения ще облекчават достъпа на хора с увреждания до сградата на музея в Кърджали.

На главния вход вече е монтирана специална платформа. Финансовата субсидия е по проект за адаптиране на културни, исторически и спортни обекти с международно, национално и областно значение.

„Желанието ни е музеят да бъде една от сградите в Кърджали, която няма да поставя бариери за хората с увреждания. Годишно той се посещава от стотици гости от страната и чужбина. С изграждането на тези платформи ще се преодолее основния проблем, а именно - недостъпната архитектурна среда", коментира директорът на музея Павел Петков.

На този етап е монтиран подемник само на външните стълби. Ръководството на културната институция прави постъпки есклатори да има и на вътрешните, за да могат хората с увреждания да посещават не само залата по „Археология" на първия етаж, но и останалите - „Природа", „Етнология" и библиотеката, които са на втория и третия етаж.

В музея в Кърджали се съхраняват над 50 хиляди експоната. В културната институция, чиято сграда е една от емблематичните в града, се провеждат различни прояви - гостуващи изложби, концерти, премиери на книги, прожекции на филми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай