Морето глътна 15 метра от плажа на Варна

Глобалното затопляне вдига нивото на световния океан и активира свлачища

Морето глътна 15 метра от плажа на Варна | StandartNews.com

Варна. Морето е изяло 10-15 метра от ширината на централния варненски плаж, и то само за последните две десетилетия. За сметка на това пък се разширила най-южната част на брега до вълнолома. Данните съобщи зам.-директорът на  Института по океанология към БАН проф. д-р Веселин Пейчев.

За последните 100 години средната температура се е повишила с 0,74 градуса, което вдига нивото на световния океан с 1,5 мм годишно, обясни професорът. Това се установява във Варна и в Бургас  с мариографните станции, които мерят нивото на Черно море. С повишаване равнището на океана в целия свят се размиват 70% от всички акумулационни форми, включително и плажове. Това активизира свлачища и срутища по крайбрежието. От неблагоприятните климатични промени от 78 плажа в България са засегнати 50, посочи ученият.

Той припомни, че преди 100 години до вълнолома във Варна започва образуването на централния плаж. Благодарение на съоръжението се отлага пясъкът. Варненското езеро не е било свързано с морето и е било с 1,40 метра по-високо ниво от него. Неговите води се вливали в река по днешната крайбрежна улица „Девня”, а устието било на мястото, където днес е централна жп-гара.Старият канал, който свързва морето и езеро, се прокопава през 1909 година. С осоляване на езерните води от морските изчезват и раците в тях, посочи интересния факт професорът.

Той и доц. Димитър Димитров са българските експерти, които разработват и участват в трансграничния проект „МАРЕАС” на всички черноморски държави за изграждане на „Съвместен черноморски регионален център за смекчаване и адаптиране към въздействието на глобалните промени”. В мащабния проект са включени България, Румъния, Грузия, Украйна и Турция. Той има за цел създаване на координация между тях, включително местните власти и ресорни министерства. Така ще се следят всички климатични промени и ще се вземат еднакви мерки по цялото крайбрежие. Резултатите дават възможност да се направят актуални промени в Закона за ограничаване на вредните емисии в атмосферата. Координационният център е в Констанца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай