Млади франкофони със среща в Благоевград

Млади франкофони със среща в Благоевград | StandartNews.com

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, евродепутатът Андрей Новаков и президентът на фестивала „Франкофоли" Жерар Пон откриха първия младежки модул. Той е в рамките на международния фестивал за съвременна френска музика „Francofolies. Благоевград". Програмата на форума включва културни и образователни инициативи за участниците. Целта на платформата за дискусия е да срещне различни гледни точни на младите хора по актуални за обществото теми с културна насоченост. Проявата е на френски език, а в нея участват ученици и студенти.

„Благодаря Ви, че приемате идеята за „Франкофоли" като лична кауза. Това за нас е удовлетворение и доказателство, че това, което правим има смисъл. Фестивалът е с второ издание след повече от 20 години прекъсване. Да възродиш такъв престижен фестивал коства много усилия. Благодарение на нашите френски партньори и на съвместните ни усилия ние успяхме. Община Благоевград се старае да дава път на младите хора, да им помага и стимулира", подчерта кметът Камбитов.

„Вярвам, че в рамките на младежкия модул ще дадете най-доброто от себе си, а аз обещавам, че десет души, отличили се със своята инициативност, ще дойдат по моя покана в Страсбург. Петима ще дойдат в Европейския парламент още тази година, а останалите петима през 2017 година", каза пред младежите Андрей Новаков.

Форумът няма състезателен характер, а идеята е да се приобщят децата и се създаде близка до тях дискусионна среда за споделяне на идеи и гледни точки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай