Митрополит Николай: България без перспектива, ако няма ценностна система

Митрополит Николай: България без перспектива, ако няма ценностна система | StandartNews.com

„България няма да има перспектива докато няма ценностна система, и то не такава, каквато иска от нас ЕС, който ни натрапва европейски „ценности", които според светата библия са грехове, а ценностна система, която е доказала своето значение за нашия народ в миналото", каза митрополит Николай Пловдивски в Кърджали.

След празничната съборна архиерейска света литургия навръх Еньовден в манастирски комплекс" Св. Йоан Предтеча" двама митрополити Пловдивският Николай, Великотъртовският Григорий и Знеполският епископ Арсений положиха основен камък за изграждане на Просветителска зала, част от духовното средище за християните, намиращо се в близост до светата обител. Това стана след литийно шествие с мощите на Св. Йоан Кръстител, донесени от манастир от Северна Гърция.

Двамата владици благословиха доброто дело. В обръщението си към миряните митрополит Николай Пловдивски подчерта, че архипастирите на църквата са призовани да бъдат сеячи на семената на словото, семената на човеколюбието, на добродетелта, на великодушието и кротостта на благочестивия български народ.

„Но как ще успеем, ако ние сеем добрите семена, а държавата и останалите институции сеят плевелите на злото в душите на децата чрез различни секти и сатанински лъжеучения, каквато беше темата за йога /Дядо Владика имаше предвид изпита за кандидат -гимназистите от 7 клас/, как ще успеем, като техните семена избуяват и задушават семената на чистата вяра", попита митрополит Николай Пловдивски. Той подчерта още „но ние не униваме и няма да престанем да обединяваме усилията на църквата и да върви по пътя на истината и правдата".

По думите на владиката „българските държавници много добре знаят това, но може би се страхуват от силата на светото православие, ако то бъде възприето в душата и сърцето на нашия народ в пълнота.Защото това ще означава единство, но не на основата на някакви директиви и чужди за България интереси, а на основата на благоденствието, щастието и спасението на този народ, на основата на Христовата вяра".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай