Министър Попов: Не лобирам за никоя енергия

Министър Попов: Не лобирам за никоя енергия | StandartNews.com

Стара Загора. "Не съм лобист, не съм вземал пари от никоя компания, за да лобирам за която и да е енергия." Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов, който присъства на младежки екохепънинг в събота в Стара Загора. Преди време в личния си блог той е написал, че въгледобивът и комплексът „Марица-изток" са вредни и трябва да се закрият.

Министър Попов припомни, че и според Европейската екологична агенция „Марица-изток" е един от 5-те най-замърсяващи околната среда региони на стария континент. Освен това ЕС е поел ангажимент до 2050 г. да спре електропроизводството от горивни инсталации, които отделят СО2. „Това означава, че трябва да изберем или да произвеждаме ток само от възобновяеми енергийни източници, или да изградим такива инсталации, които ще улавят и съхраняват въглеродните окиси при изгарянето на въглищата", поясни екоминистърът.

Според него големият проблем на България при сегашното свръхелектропроизводство не е скъпия ток от слънцето и вятъра, а липсата на трансгранична инфраструктура и на достатъчно отворен регионален и европейски пазар, на който да продаваме енергията. Освен това цена 700 лв. за мегават от фотоволтаиците, която се цитирала постоянно, била от миналото. От сега изграждащите се соларни централи токът се изкупувал вече по 130-160 лв. за мегават.

Министър Попов съобщи още, че в началото на идната седмица най-после държавна приемателна комисия ще узакони работещата повече от година без лиценз сероочистваща инсталация в държавната ТЕЦ „Марица-изток-2". Досега тя е работила на пускови изпитания заради спора между от две от компаниите за авторските права върху част' от обородуването. „Проблемът не е технически, но при всяко нарушение на нормите топлоцентралата плащаше глоби", поясни шефката на старозагорската екоинспекция Пенка Начева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай