Министър Петкова връчи чек за 824 хил.лв. на бургаския кмет

Министър Петкова връчи чек за 824 хил.лв. на бургаския кмет | StandartNews.com

Гигантски чек за 824 хил.лв връчи министър Теменужка Петкова на кмета на Бургас Димитър Николов. Символичното предаване на сумата се случи в събота по време на официалната визита на Петкова и заместникът й Жечо Станков. Наскоро Министерство на енергетиката одобри общински проект за обновяване на Районна отоплителна централа в ж.к. "Меден рудник". В събота министърът посети обекта, както и едно от учебните заведения, които ще ползват топлинна енергия от бъдещата модерна централа.

"Община Бургас е подготвила отличен проект, а сега виждам и смисъла от неговото приложение", каза Теменужка Петкова.
Кметът Николов подчерта нуждата от бързо стартиране на ремонтните дейности, тъй като в момента затруднения с топлото изпитват и трите учебни заведения, свързани с централата - СОУ "Константин Петканов", ОУ "Елин Пелин" и ОДЗ "Морска звезда". В тях учат общо 3000 деца.

Кметът Николов и заместникът му Йорданка Ананиева отправиха запитване към министъра за възможността още през следващата година да се кандидатства за изграждане на фотоволтаици върху покривите на бургаските детски градини. Това ще е допълнителна оптимизация на топлинния комфорт, който предлагат, и ще намали още финансовите им разходи.
През последните години Община Бургас се възползва в пълна степен от възможността да привлече външни средства по различни програми за енергийна ефективност. Със санирането са спестени хиляди мегаватчаса енергия и хиляди тонове вредни емисии във въздуха.

Обновени са 32 от 34 детски градини в Бургас, 38 от 48 училища. Това стана със спечелени проекти по: Екодоверителен фонд - 8 обекта; Фонд "Козлодуй" - 17 обекта; Фонд Енергийна ефективност и възобновяеми източници - 15 обекта, със средства по други програми, както и със собствени.

По Фонд "Козлодуй" тази година бяха подменени с нови всички осветителни тела по уличните стълбове в 80-хилядния комплекс "Меден рудник". Предстои обновяване на над 150 бургаски блока по Националната програма за безплатно саниране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай