Минерални бани се вдига на протест пред Пловдивската митрополия

Минерални бани се вдига на протест пред Пловдивската митрополия | StandartNews.com

Хасково. Християни и мюсюлмани от Хасковските Минерални бани, начело с кмета на общината Мюмюн Искендер, се вдигат на протест пред Пловдивската митрополия.

Недоволството на хората е заради мълчаливия отказ на дядо Николай да финализира с подписа си три договора за ремонт на църкви на територията на баните.

Пари за реставрацията на храмовете в общинския център и селата Сърница и Сусам са осигурени чрез еврофондовете.

Самият дядо Николай е посочил и фирмата, която ще извърши дейностите. Въпреки това той все още не е парафирал документите. На няколко пъти през последните месеци кметът Искендер праща делегати за разговори с митрополита, но резултат няма.

Ако парафът за реставрацията на храмовете не бъде сложен до седмица, общината ще трябва да върне близо 1,200 млн. лв. на фондовете като неусвоени.

Крайният срок за църквата в Минерални бани "Св. Георги" е 15 декември, а за другите два храма изтича през февруари догодина.

Очаква се в понеделник между 200 и 400 души от курортния район да се стоварят в Пловдив. Извозването с автобусите ще плати с лични средства кметът Искендер. „Просто искаме да доведем започнатото до край. Смятаме, че църквата трябва да върши богоугодни дела и затова недоумяваме какви са причините дядо Николай да се инати за подписите. Освен трите църкви, имаме проект и за възстановяването на две джамии - в селата Сърница и Караманци. Там нещата вървят като по ноти. Затова мюсюлманите подкрепяме изцяло християните в общината и ще отидем заедно да настояваме в Пловдив ремонтите на църквите да се случат", коментира кметът Мюмюн Искендер. От Баните са категорични, че ще стоят пред митрополията, докато дядо Николай не ги приеме за разговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай